Grmada nad Ortnekom je ena izmed 21 Grmad v Sloveniji. Leži na zahodni strani zakrasele ribniške Male gore. Dviga se nad Velikimi Poljanami, ki so središče enako imenovane krajevne skupnosti. Grmada je dostopna z več strani:

Poti: Čas Zahtevnost
Gornje Retje – Grmada na Mali gori  1 h 40 min lahka označena pot
Dule – Grmada na Mali gori  2 h lahka označena pot
Podgora – Grmada na Mali gori  1 h 20 min lahka označena pot
Ortnek – Grmada na Mali gori  1 h lahka označena pot
Podpeč – Grmada na Mali gori  1 h 35 min lahka neoznačena steza
Ribnica (Lepovče) – Grmada na Mali gori (čez Stene sv. Ane) 3 h 50 min lahka označena pot

(Vir: Hribi.net)

Če ste pa bolj lene sorte, se seveda lahko pripeljete z avtomobilom skoraj pod vrh Grmade. Do cilja imate le slabih 200 m navkreber.

Grmada je svoje ime dobila po turških vpadih, ki so naše kraje pustošili v 16. stoletju. Na vseh izpostavljenih hribih so namreč ljudje kurili grmade – kresove, da so druge obvestili o grozeči nevarnosti. Kresovi so bili toliko oddaljeni, da se je videlo od enega do drugega. Primer je veriga, ki jo omenja že sam Valvazor: Sveta Ana – Grmada – Mali Ločnik – Ljubljana.

Na Grmadi že od leta 1959 stoji turistični dom, za katerega skrbi turistično društvo Grmada. Odprt je ob sobotah in nedeljah ter praznikih. Z veseljem poskrbimo za okrepčilo. Ob srkanju hladne pijače pa se lahko zazrete okrog. Razgled je res prekrasen.

Popotnik, ki se povzpne do turističnega doma, se v trenutku zaljubi v čudoviti pogled na velik del Slovenije. Na eni strani si ogledamo Suho krajino, na drugi pa Ribniško dolino, Kočevski rog in pogled seže vse do Snežnika. Ob lepem vremenu pa se na severu obrišejo Julijske Alpe s Triglavom in Kamniško-Savinjske Alpe.